Capgemini Development Center Airoli, Mumbai

By September 08 , 2017
Capgemini - Customer Experience Center

Capgemini, one of the world’s foremost providers of consulting, technology and outsourcing services, inaugurated a new campus at Airoli in the Mumbai Metropolitan Region in April 2016. The design for Capgemini (I Gate) Development Center, Airoli, Mumbai, attempts to create a high density, low-rise development to cope up with the expected future growth. The podium has been carefully articulated with a combination of majestic steps, water bodies and landscaping to soften the effect of parking space below.

Capgemini - Building
Capgemini – Building 5 & 6 of Phase 2(Office building’s east elevation)

As a design philosophy, open spaces diverse in nature are provided at various locations which help in facilitating the community experience. In a constant endeavour to reduce the energy consumption of buildings, multiple energy conservation measures were adopted to reduce the energy consumption of this campus by 0.7kwh/Sqft/month. A play in glazing pattern, facing the landscaped podium, helps in making an interesting background to the landscape in front. Apart from the Development block, which has the workplaces, the campus consists of a customer centre, employee care centre, seven distinct cafeterias, and service apartments.

images

Façade System

Spider glazing is proposed in the entrance lobby; the façade is treated with three different kinds of glazing.

Unitize structural glazing (DGU) with external glass being Low –E glass (as per the specification provided) with an aluminium architectural profile running along the horizontal joints was installed. In this glass area, the vision panel height is maintained constant at 2150 mm across all floors and the spandrel panel varies to match the floor height.

Unitized/Semi Unitize Double Glazing pattern created with 50×75 Al profile is running as per the pattern. The glass is a Low –E glass. In this area, the entire glass is done without a spandrel panel. Both at the top panel as well as the lower panel, the glass is proposed with GI shadow box, finished using the powder coating of the approved colour.

In the front, it was proposed to have Unitize Structural glazing (8mm Single Glazing) with louvers. A single glazing is provided with a cat walk done between the louvers and the glass. These louvers are 75×150 Al section placed at 150 c/c with an anodized finish.

The entire glazing work is ensured with an optimum fire seal at the floor level and finished with ACP coping at the top. All other exposed surfaces of the building are painted with textured paint of the approved texture and colour.

The customer experience center is a combination of spider glazing and a semi-unitized glazing with a perforated metal sheet laid on the façade along with the perforated vertical fins.

Capgemini – Building 3 showcasing
Capgemini – Building 3 showcasing 2-level stilt car parks and 5 levels office space

Annual average radiation study was carried out to understand the sun’s radiation on every surface to decide the glazing and shading devices. Solar panels are proposed on the roof which provides shading to the roof top as well as generates 600kw electricity which is equal to 6 per cent of the projects requirement.

The new campus, spread across 50 acres, will have a built-up area of 3 million sq. ft and will seat 30,000 employees. The first phase of the campus, with a built-up area of 1 million sq. ft. and seating capacity of about 13,000, is operational, while the second phase is expected to be completed by early 2018.

Green Features of Development:

  • Water efficient landscaping
  • Use of treated water (STP) for landscape irrigation, use of traded grey water for flushing.
  • Use of indigenous and drought tolerant tree species in landscape scheme
  • Implementation of Rain water harvesting,recharge wells, etc.
  • Use of water efficient toilet fixtures in the interiors.
  • Day light harvesting in office areas.
  • Use of LED lighting for optimized energy consumption
  • Use of VFD (variable frequency drive) for AHU motor control to optimize energy consumption.
  • Use of all major equipments which are energy star rated compliant only.
  • On site renewable / non-conventional energy sources- Solar Panels, Wind mills

QUICK FACTS

Project: Capgemini (Formerly IGate) Development Center, Airoli, Mumbai
Architect: DSP Design Associates
Scope: Master Planning + Architecture + Interiors
LEED Rating: Platinum
Land Area: 35 Acres; Built up 4,800,000Sqft
Commencement Date: 2013
Status: Phase01-1million Sq ft- Completed; Phase02 -1.9 million Sq ft – On going

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *